DE MOOISTE BLOEMEN GROEIEN AAN DE AFGROND

Ik sta aan de vooravond van een nieuw en spannend avontuur. De adrenaline borrelt en mijn toch al onrustige geest maakt creatieve sprongen. Toen de geweldige kans zich, geheel onverwacht, aandiende om naast Efficient Hotel Partner een nieuwe onderneming op te gaan starten en hiermee een droom te verwezenlijken, heb ik geen seconde getwijfeld. “Pakken die kans”, zei het stemmetje in mijn hoofd en ja, ik pak ‘m met beide handen aan.

Natuurlijk werd mijn blik ook enigszins vertroebeld door een aantal beren die ik op de weg zag maar grappig genoeg gaf een andere ‘beer’, mijn goede vriend en mentor Loek Beeren, het laatste zetje wat ik nodig had. “Verzamel de juiste mensen om je heen, dat kan jij als geen ander”, was een van zijn adviezen. Hetgeen geschiedde, bijzonder genoeg min of meer vanzelf.

Als een mens zich in een poel van ellende bevindt (en dat bevond ik mij geruime tijd) dan splitst de vertrouwde kring van familie, vrienden, kennissen en collega’s zich grofweg op in vier groepen: 1. Zij die echt om je geven. 2. Zij die nieuwsgierig zijn, alle informatie opzuigen en vervolgens als het ware verdampen. 3. Zij die een eigenbelang hebben. 4. Zij die het niet aankunnen. Terwijl verbazing, ongeloof en woede zich van je meester maakt, voltrekt zich dit proces, of je wilt of niet. Het is niet te stoppen, het gebeurt.

Maar er gebeurt nog iets. Er ontstaat een vijfde groep: zij die onverwacht op je pad komen. En dat is samen met de eerste groep een hele grote pleister op de wond en het allerbeste medicijn om er weer bovenop te komen. Ook dit is een proces wat zich gaandeweg voltrekt. Zo kwam ik weer in contact met een aantal mensen die ik, geen idee waarom, uit het oog verloren was. Verdiepten en verstevigden bestaande banden zich en ontmoette ik zowel privé als zakelijk een flink aantal bijzonder leuke en lieve mensen waaruit nieuwe vriendschappen ontstonden.

Het nieuwe avontuur. Ik ben er klaar voor, heb er veel zin in en heb de juiste mensen om mij heen verzameld. Natuurlijk mijn eigen fantastische EHP-team, maar ik heb ook een coach, een dame die haar sporen ruimschoots verdiend heeft en mij iedere keer weer versteld doet staan met haar vlijmscherpe analyses en waardevolle adviezen. Daarnaast heb ik een miniraad van commissarissen, die vanuit hun vakgebied een hele andere blik werpen op sommige bij mij volledig ingesleten en ingeroeste patronen.

Een coach én een mini-RvC, is dat niet wat overdreven? Nee, dat is het zeker niet. Ik kan dit iedereen, vooral als je ondernemer bent, van harte aanbevelen. Het is verrassend, leerzaam, inspiratievol en stimuleert creativiteit. Waarom niet profiteren van de kennis en ervaring van anderen? Bovendien vinden de meeste mensen het erg leuk om te delen wat zij weten. Kijk eens binnen jouw eigen kring en ik garandeer je dat je binnen een mum van tijd je eigen adviesraad moeiteloos kunt samenstellen.

Dromen zijn bedrog. Of toch niet? Je hebt het gek genoeg vaak zelf in de hand. “De mooiste bloemen groeien aan de afgrond”, herhaalde een vriend in mijn zwarte periode keer op keer tegen mijn dovemansoren. Van die afgrond heb ik alle hoeken en gaten gezien en bloemen zag ik nergens. Totdat ik beter om mij heen keek. Oh jee, wat kreeg hij gelijk. Inmiddels groeit er een heel veld met allerlei verschillende bloemen en komen de eerste knoppen voorzichtig uit.

Deze column is geschreven voor Meeting Magazine.