IN DE BAK - ONGELOOF (DEEL 1)

Ga maar eens lekker zitten voor dit ongelooflijke verhaal, want ik heb gezeten. In de bak. Echt? Ja, echt. Hoe kwam dat zo? De afgelopen maanden zijn we overspoeld met beelden in het nieuws van huilende CEO’s van supermarktketens. Deze opperbazen zijn nogal ontstemd over de toename van winkeldiefstal sinds de invoering van de zelfscankassa’s. De toename, ook een soort inflatie, heeft hen gedwongen tot het nemen van ingrijpende maatregelen. Personeel wat vroeger aan de kassa zat, staat nu te lummelen totdat een klant bingo scoort en dan de tas van deze prijswinnaar mag omwoelen om te checken of alle boodschapjes wel gescand zijn. In de smurfensupermarkt waar ik tegenover woon, is dit team versterkt met een beveiliger die in het rond tuurt op zoek naar potentiële dieven. Eindeloos lang staat hij daar, als een standbeeld, alleen zijn ogen bewegen en scannen de scannende klant.

Zo kwam het dat mijn dochter en ik onlangs rond 17:00 uur aangehouden werden door zo’n beveiliger die blijkbaar zin had in wat actie. Wij waren zijn ‘catch of the day’. Zijn triomfantelijke blik deed mij terugdenken aan mijn vader toen ik vroeger met hem ging vissen. Als hij na urenlang dobberstaren eindelijk beet had moest de buit - de snoek - binnengehaald worden. Maakte niet uit hoe ook al sloeg mijn vader zowat overboord. De beveiliger meende dat wij een aantal items niet gescand hadden en dirigeerde ons naar een rommelig kantoortje. Daar bekeek hij de beelden keer op keer en keken wij, nog lacherig, achter zijn rug mee. Kennelijk hadden we per ongeluk een van de tien kaarsen niet gescand (de goedkoopste van 2,95), een bakje druiven en een reep chocola. Echter, op de beelden zagen wij mijn dochter o.a. een zak gemengde sla voor de scanner houden en ook die reep chocola. De reep stond niet op de bon, de zak sla tweemaal. De supermarktmanager schoof aan en de heren smoesden met elkaar. Opeens draaide de beveiliger zich abrupt om en stelde een boete van 180,50 voor. Dit businessmodel leek mij niet reëel dus sloeg ik zijn aanbod vriendelijk doch beslist af. De politie werd erbij gehaald. Echt? Ja, echt. De politie rukt hiervoor uit en voerde ons gescheiden af (want ja, ja, ernstige criminelen…) naar het bureau voor verhoor.

Eigenlijk was ik wel opgelucht want nu kon ik deze bizarre situatie toelichten. Dat liep anders. Op het bureau moest ik al mijn bezittingen inleveren: schoenen, jas, tas, telefoon en werd ik naar een cel gebracht! Volkomen verbijsterd ging ik zitten op het enige aanwezige object, een vastgeklonken bankje, in afwachting van de hulpofficier van justitie. Hoe lang het zou duren? In de huisregels las ik over een nachtcellencomplex. Op het bankje overdacht ik mijn ‘zonden’ en vroeg mij af hoe het hier met de hospitality gesteld was nu etenstijd aanbrak. Zat ik op water en brood? Het werd kleffe pasta in zo’n plastic bak met een bekertje water. Ondertussen, stevig tussen twee agenten ingeklemd, arriveerde toch mijn dochter en werd een aantal cellen verderop geplaatst. De uren tikten door en ik doodde de tijd met vrolijke gedachten over compensatie voor deze absurde gang van zaken. Een jaar lang gratis boodschappen doen? Een uur lang onbeperkt de kar volgooien? Een persoonlijk bezoek van de grote smurf? De hulpofficier arriveerde rond 21:00 uur. Hij had een hele andere blik. De blik van ongeloof ‘what the f*ck doet deze vrouw in de cel?’ Daarna volgden een advocaat en een arts (mijn bloeddruk was tot ongekende hoogte gestegen) en werden we, apart van elkaar, uiteindelijk een uur lang verhoord door twee uiterst vriendelijke dikbuikige-op-de-rand-van-pensioengerechtigde-leeftijd rechercheurs. Zij konden er, geloof ik, wel de humor van inzien. Ik niet (meer). Om 00:10 stonden we weer buiten. In de stromende regen. 55 oproepen gemist. Onze hele vriendenkring in rep en roer. Drie dagen later lag de brief van het OM in de bus: u bent ten onterechte als verdachte aangemerkt. Echt!

Marianne Kuiper
Eigenaar Efficient Hotel Partner & Music Meeting Lounge
Intermediair op het gebied van het zoeken en boeken van de perfecte locatie Meer blogs lezen? www.efficienthotelpartner.nl