KATTEN PIEKEREN NIET

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heb ik als enige destijds alle boeken gelezen die op mijn boekenlijst stonden voor mijn eindexamen. Elk week weer vertrok ik met stapels boeken uit de bieb, daar waar mijn klasgenoten uittreksels kopieerden en wanhopig samenvattingen in hun hoofd probeerden te stampen om maar niet te hoeven lezen. De dag dat ik voor het eerst letters met elkaar kon verbinden staat in mijn geheugen gegrift. Ik verkeerde in opperste staat van opwinding: ik kon lezen! En nog steeds kan ik geen boekenwinkel voorbijlopen en kan je mij gerust een dag achterlaten in Scheltema aan het Rokin in Amsterdam.

Naast mijn voorliefde voor nagelbijtende thrillers, tranentrekkers, levensverhalen en biografieën, verslind ik ook managementboeken (waarvan een deel in de zogenaamde categorie ‘zelfhulpboek’ valt met de focus op life & work in balance). Wat steek je ervan op? Ga je anders leven? Waar vind je de weg naar succes?  Een ‘bloemlezing’:

In Uitstekend deelt Paul Rulkens de best bewaarde geheimen en technieken waarmee je als een giraf uit gaat torenen boven de zee van muizen om je heen. Heb je net zoals ik een bloedhekel aan deze grijze dieren? Aanschaffen dit boek! Op weg naar die high performance kom je met creativiteit een heel eind maar je kunt het niet alleen. Nee, echt niet. The Postive Leader van Jan Mühlfeit (voormalig chairman Microsoft Europa) leert je hoe je een top-team samenstelt. Geen makkelijk lees-maar-weg-boek, het is behoorlijk doorbijten. Even ontspannen dan maar met De wet van Snuf waarin Jos Burgers het principe van ‘wat je geeft, krijg je terug’ onder de loep neemt. Direct na het lezen van dit boek besloot ik weer een hond te nemen. Zo’n trouwe lieverd die je altijd, no matter what, vol enthousiasme bij de voordeur begroet en lekker gek doet. *Honden kennen geen schaamte en hebben ook geen moeite met zich kwetsbaar op te stellen. Evenmin als vissen zich dagelijks afvragen hoe andere vissen over hen denken en katten niet blijven piekeren over gemaakte fouten in het verleden. Daarom een must: de boeken van Brené Brown. De kracht van kwetsbaarheid en Sterker dan ooit lezen makkelijk weg en hebben een hoog ‘oh, ja-gehalte’. Prettige boeken (vooral voor perfectionisten) die duidelijk maken dat falen en fouten maken onvermijdelijk is, maar met je gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed in de arena gaan staan een daad van grote moed is. Go for it! Oftewel: een cursus kwelduivelbestrijding.

Het boek Overprikkeld bevestigde wat ik lang wist: ik ben hoog sensitief. Ik weet dat er nu een paar mensen zijn (die stiekem mijn columns lezen) hun wenkbrauwen optrekken maar dat deert mij niet omdat ik van Mark Manson De edele kunst van not giving a f*ck geleerd heb toe te passen. Het hoofdstuk waarin de ‘zonnige kant van de dood’ belicht wordt is fascinerend. Over de waarde van lijden en jezelf leren overstijgen. In Master your mindset legt Michael Pilarczyk uit dat succes geen toeval is maar het resultaat van de manier waarop je denkt. Zijn motto: leef je mooiste leven. Her en der wat zweverig maar dat is eigenlijk best leuk. Voor een betere balans, zegt men, is mindfulness hét recept. Echter na het lezen van Mindfulness voor beginners heb ik besloten een beginner te blijven. Door Powervrouwen besloot ik mijn eigen netwerkgroep, ja, dus Power Vrouwen op te richten. En tenslotte nog wat aandacht voor Opgeruimd. Ik dacht dat ik dit boek zelf wel had kunnen schrijven. Niet dus. Zakken vol troep heb ik weggegooid, zó, wat ruimde dat lekker op zeg.

Tenslotte kan ik Uw brein als medicijn iedereen aanraden. Fantastisch! En op mijn nachtkastje ligt het pas aangeschafte boek Perfect slapen in 7 stappen. Vol tips die lijken aan te slaan en mijn drukke brein tot rust brengen zodat wat ik geleerd heb en mij prikkelt allemaal kan gaan toepassen….

Deze column is geschreven voor Meeting Magazine.
Volg mij ook op Instagram @marianne.fj.kuiper

Managementboeken

Deel dit bericht:
WIL JE REAGEREN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *