OVERHEID HOUDT DE SCHIJN OP

Klik op het artikel om uit te vergroten

overheidt houdt de schijn op

Wie Music Meeting Lounge binnenloopt, waant zich in een Top 40 museum. Langspeelplaten aan het plafond, een DJ Booth, onderzetters met de ‘look’ van elpees, andere muziekaccessoires en op dit moment een kerstboom gemaakt van de hoezen van kerstalbums, uiteraard voorzien van feestelijke verlichting.

Maar waar een museum vaak een drukke en rommelige indruk achterlaat, is deze unieke vergaderruimte in het Oude Dorp van Amstelveen overzichtelijk, brandschoon en opgeruimd. De tafels en stoelen schreeuwen om bezet te worden. De whiteboards willen bestift worden. De luxe espressomachine popelt om koffie uit te spuwen in de kopjes. En het gepatenteerde luchtzuiveringssysteem zorgt ervoor dat de lucht voor 99,9 % gezuiverd wordt van pollen, bacteriën en virussen. Maar het is rustig…. Na de persconferentie van half november regende het weer annuleringen. Terwijl er heel veel mag, kan en mogelijk is. En dat frustreert Marianne Kuiper, eigenaresse van Music Meeting Lounge en Efficient Hotel Partner enorm. 

Druppel
Ze vertelt hierover: “Er zijn op dit moment landelijk gezien bijeenkomsten tot 1250 personen toegestaan. Maar dat kan per persconferentie weer veranderen. Wij hebben een capaciteit van circa 30 personen. Dat kan allemaal veilig en volledig volgens de regels. Maar wij vallen al geruime tijd tussen het wal en het schip. Veel klanten hebben de policy dat ze niet extern vergaderen. En de overheid belooft onze branche volop steun. Maar dat is ten dele waar. Ze houden de schijn op. Wij ontvangen voor Music Meeting Lounge enkel TVL, tegemoetkoming vaste lasten. Dat is ook echt een tegemoetkoming, een druppel op de gloeiende plaat. Per kwartaal vragen we dit aan, waarbij rekening gehouden wordt met de gedraaide omzet. Er zit dus een papierwinkel aan vast, die officieel door de accountant moet worden bestempeld. En die accountant kost ook het nodige.”  

Moe
Ik raak er inmiddels erg vermoeid van om elke keer weer uit te leggen dat alles veel mooier wordt voorgespiegeld dan het in werkelijkheid is. Nee, wij worden niet volledig gecompenseerd voor omzetverlies. Nee, wij krijgen niet voldoende NOW voor Efficient Hotel Partner om de personeelskosten te dekken. Nee, wij krijgen geen vergoeding als een boeking wordt verzet, ook niet als dat kort van te voren is. De compensatie vanuit de overheid is net als bijstand. Mijn vader zei altijd: “Bijstand is te weinig om van te leven, maar teveel om van dood te gaan. Zorg dat je daar uit blijft…” Daar had hij gelijk in.”

Er zijn meerdere redenen dat Music Meeting Lounge en Efficient Hotel Partner nog alive and kicking zijn. De meelevende en -denkende huisbaas is er één van, maar de creativiteit van het team is een andere. “Half maart 2020 kwamen de eerste maatregelen en nam het online vergaderen een vogelvlucht. Wij bedachten al vrij snel diverse pakketten die de online meetings wat levendiger en persoonlijker maakten. Met het videobellenborrelpakket begon het, maar als snel volgde ontbijt-, lunch- en bedankpakketten. Deze pakketten stuurden we dan namens onze opdrachtgevers naar het personeel. We hebben ook kleine uitvouwbare kerstboompjes verstuurd als brievenbuspakket, om nog een voorbeeld te noemen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op die manier hielden wij toch contact met onze klanten. Die pakketten hebben ons staande gehouden.”

Roodgloeiend
Het team van Marianne bestaat nu uit 6 slimme, hardwerkende en toegewijde mensen. “In januari begint onze zevende collega. Allemaal vrouwen en allemaal met een hospitality-hart. We zijn er dus helemaal klaar voor als er weer versoepelingen aangekondigd worden. Na de laatste versoepelingen in september stond de telefoon en mail echt roodgloeiend. Wij konden die stroom toen nog wel redelijk aan, maar de leegloop in de hospitality branche was en is enorm. Boekingen in grote getale konden veel hotels en eventlocaties helemaal niet aan wegens personeelsgebrek. Dat gaat ons niet gebeuren.”

Twee bedrijven onder een dak
Efficient Hotel Partner (sinds 1998) is gespecialiseerd in het boeken en adviseren van hotels, vergader- en congreslocaties. Music Meeting Lounge is onderdeel van Efficient Hotel Partner, een unieke vergaderlocatie, geopend in 2018.

Wie zijn de helden van Marianne?
In mijn slaapkamer hingen posters van Ajax en het Nederlands elftal. En met name van Cruijff. Ik was een grote fan van hem als speler, maar ook als persoon. Hij had het vermogen om gewoon te blijven. In feite geldt dat ook voor Bono van U2. In zijn biografie is te lezen hoe hij als zanger van de schoolband via kleine buurthuizen uiteindelijk één van de grootste artiesten ooit is geworden. Maar nooit ondergedompeld in drank, drugs of andere rottigheid.

Natuurlijk mag mijn vader niet ontbreken. Hij was een eenvoudige man, maar heeft mij heel wat wij sheden en levenslessen bij gebracht, waar ik zeker vaak aan terugdenk. Ook helden zijn mijn mentor en goede vriend Loek Beeren en -de veel te vroeg overleden- Joop Braakhekke. Loek is directeur van de horeca in alle musea en concertgebouw in Amsterdam. Beide heren hebben mij de liefde (die van jongs af aan al in ruime hoeveelheid aanwezig was) voor én de kneepjes van het hospitalityvak bij gebracht. Leuk detail: mijn nieuwe hospitality consultant Maud is de dochter van Loek. Zo is de cirkel weer rond.