VAN GEEN KEUZE NAAR TE VEEL KEUZE

Verandering, verbetering, de nieuwste trends, ik kan er geen genoeg van krijgen. Jarenlang gebeurde er in de hotellerie niets maar dan ook helemaal niets. Geen vernieuwing, geen nieuwe concepten, niets verrassends, het was slaapverwekkend. Alleen indien strikt noodzakelijk (want investeren ho maar) werden hotelkamers opgeknapt maar dat was het dan. En als er al iets gebeurde dan werd de uitwerking ervan razendsnel gekopieerd zodat alle hotels uiteindelijk weer dezelfde ‘look and feel’ hadden. Kiezen was niet zo moeilijk, het was toch allemaal veel van hetzelfde.

En als ik terugdenk aan al mijn meetings in hotels doemt vooral het beeld op van verveling. Tuttige zalen met kleurloze gordijnen, strak gesteven wit linnen over de tafels, roestvrijstalen thermoskannen gevuld met koffie én thee (bah, bijsmaak) en als hoogtepunt van de dag: kroketten bij de lunch. Daarna werd nagebabbeld in oersaaie en vooral lelijke hotelbars waar je echt flink aan de drank moest om er nog wat gezelligs van te maken (dit lukte meestal wel…).

Dan had ik nog geluk! Want veel van die meetings vonden plaats in het Bilderberg Garden Hotel waar ik destijds werkzaam was. En daar schuwden wij geen middel om de meest verschrikkelijke zalen die er bestonden nog wat ‘show’ te geven. Onze tijd ver vooruit! Want die zalen, met summier daglicht, werden omgetoverd tot mini theatertjes met grappige stoelen, bijzondere kunst aan de muren en niet te vergeten: kroketten bij de lunch waren ‘not done’. Het stuitte geregeld op nogal wat weerstand want zeker niet iedereen was van deze aanpak gecharmeerd. Maar het was in ieder geval anders dan anders.

De laatste twee jaren heb ik veel tijd vrij gemaakt om nieuwe hotels, volledig gerenoveerde hotels, en een groot aantal fantastische nieuwe of gepimpte vergaderlocaties te bezoeken en raakte bijzonder enthousiast. Steeds meer hotels en vergaderlocaties vernieuwen en verbeteren hun concept, huren gerenommeerde of veelbelovende jonge architecten in en het resultaat mag er zijn! Er zijn nu zoveel leuke accommodaties dat ik de tel ben kwijtgeraakt.

Als ik dan zo rondloop en complimenten maak dan denk ik terug aan die zalen in het Garden Hotel, toen verguisd, bejubeld of zelfs uitgelachen. Ze zouden nu moeiteloos als überhippe zalen voor goud geld verhuurd kunnen worden. Men zou ervoor in de rij staan. De komende maanden staat de agenda alweer vol met openingen van nieuwe hotels en locaties en ontstaat er straks een nieuw probleem: wat te kiezen?

Deze column is geschreven voor Meeting Magazine.